De voorbije weken gaf ik kookworkshops Glutenvrij Koken & Bakken. Ook voor kookliefhebbers die geen glutenintollerantie hebben, is het goed om regelmatig tarwebloem te vervangen. Je zal er een lichter gevoel aan overhouden en bovendien hebben al die verschillende glutenvrije meelsoorten heel lekkere (vaak nootachtige) smaken.
Denk dus aan gierst of quinoa, maar ook aan bijvoorbeeld boekweit, havermeel, rijstmeel, polenta, gemalen noten, kastanjemeel, linzenmeel, enzovoort. En experimenteer! Dat is de boodschap die ik tijdens zo een kookworkshop graag meegeef. Maak zelf een mengeling van verschillende bloemsoorten. Als je een klein blendertje in huis hebt, kan je zelf een portie quinoa, havermout of gierst fijnmalen, en meng dit eens door je deeg voor hartige taart, voor koekjes, of voor een pizza.
In dit pizza-recept mengen we kikkererwtenbloem bij gekookte pompoen. Heb je liever een smaak die minder zoet is, dan kan je de pompoen vervangen door bijvoorbeeld pastinaak, knolselder, rode biet of courgette. Voeg de bloem toe en maak een kleverig deeg dat je dik uitstrijkt over een ingevette bakplaat. De pizzabodem wordt ongeveer 25 minuten voorgebakken.
Daarna kan je de bodem beleggen met een spread, een pesto of een dikke tomatensaus naar wens. Afhankelijk van de vulling, gaat de pizza daarna nog even terug in de oven. Hier besmeren we de bodem met een goed gekruide auberginespread, en kan hij onmiddellijk geserveerd worden. Met strooistels naar wens: dukkah, granaatappelpitjes, koriander, tahindressing, tomaatjes, gebakken courgettesliertjes, pijnboompitjes, peterselie, rucolla, ...
Dukkah? Dat specerijenmengsel haal je in de wereldwinkel of stel je zelf samen. In de Midden-Oosterse keuken wordt brood even in olijfolie gedipt, en daarna in dukkah, ook wel za'atar genoemd. Handig ook om over salades en tagines te strooien. Of over een gezonde pizza:
Pompoenpizza
650 g pompoen (ongeveer 470 g geschild gewicht)
100 g besan (= kikkererwtenmeel)2 koffielepels pizzakruiden (of oregano)
peper & zout
Stoom
of kook de pompoen gaar met een bodem water. Plet hem (zonder kookvocht!) met een
pureestamper en meng de besan en de kruiden er doorheen. Smeer het
mengsel uit op een ingeoliede en voorverwarmde ovenplaat, ongeveer één centimeter dik.
Bak
de korst 25 à 30 minuten op 190°C.
Auberginespread
(of vervang deze spread door een dikke tomatensaus of een ander
smeersel )
2 aubergines1 teen look
1 kleine koffielepel komijn
1 à 2 eetlepels tahin
1 eetlepel olijfolie
peper & zout
Prik de aubergines rondom in met een vork en leg ze op een ingeoliede bakplaat in de oven op 200°C, gedurende 30 à 40 minuten, tot ze verschrompelen. Keer ze halverwege om.
Snijd
ze doormidden en lepel het vruchtvlees er uit. Laat dit wat afkoelen en
knijp het vocht er goed uit. Mix het auberginevlees glad met de
overige ingrediënten. Smeer de spread over de pizza-bodem en beleg
met dan met strooistels naar wens:
dukkah,
granaatappelpitjes,
koriander,
tahindressing,
tomaatjes,
gebakken courgettesliertjes,
pijnboompitjes,
peterselie,
rucolla, ...
Dukkah (= Za'atar)
Zoals ieder streekgerecht, zijn er veel verschillende versies en variaties van dukkah. Hier is er ééntje:
sesamzaad
maanzaad
sumac
gedroogde munt
gemalen korianderzaad
Meng de bovenstaande ingrediënten in gelijke delen. Kruid daarna met peper & zout:
zwarte peper
gemalen zeezout