woensdag 26 juni 2013

aftellen geblazen!



Het moeten niet altijd pralines zijn.  De flessen vlierbloesemsiroop voor de fantastische juffen staan klaar, de boekentassen zijn uitgemest, nu nog een paar afscheidsfeestjes en hop we zijn er meer dan klaar voor.  Een zee van tijd die voor ons ligt om weer verse plannen te maken.


Gisteren stond hier een lieve dame voor de deur met dit lekker boeketje.  Een koffietje later stonden twee kookworkshops in de agenda die we zullen geven in haar overweldigende tuin, ik kijk er al naar uit!


Vervolgens ben ik op de fiets gesprongen om alvast wat vakantielectuur in te slaan.  Kwestie van het luieren toch wat nuttig en verantwoord te houden... Voila zon, je mag arriveren!


dinsdag 11 juni 2013

vlierbloesemsiroop

Een verse voorraad vlierbloesemsiroop staat gebotteld te blinken.  Dat geeft me altijd een voldaan gevoel, die bokalen en flessen die de schappen in de kelder vullen naargelang de zomer vordert.

Het is een oud, alomgekend recept.  Tegenwoordig te koop, maar zo eenvoudig om te maken.  En zo verfrissend!  Je plukt per liter water 4 schermen vlierbloesem.  Dat is in een 'normaal' seizoen einde mei, maar dit jaar liep de lente wat vertraging op.


Doe de schermen in een glazen bokaal en giet er water over. Doe er een (biologische!) citroen, in schijfjes gesneden, bij en laat dit 24 uur op de vensterbank in de zon staan.

Zeef dan het aftreksel door een neteldoek (of neem een goed uitgespoelde dunne handdoek). Breng 1 liter van het vocht aan de kook met 500 g suiker.   Bij het kookpunt schuim je het mengsel af met een schuimspaan en dan schenk je het in gesterileerde flessen of bokalen.  Sluit ze onmiddellijk af.


Dat is veel suiker, 500 g per liter vocht, maar je drinkt slechts een bodempje siroop in een glas of enkele centimers in een karaf.  Vul de siroop verder aan met water, spuit of plat, of met vers gepureerde aardbeien, met witte wijn of cava.  Probeer eens een coctail uit of doe het siroopje in je ijsmachine en draai er een frisse sorbet van.

Door de suiker bewaart de siroop zoals confituur, een jaar lang.  Heb je geen zin of gelegenheid om de siroop te maken, dan kan je ook een 'icetea' maken.  Schenk warm water over de schermen en zoet met honing.  Zeef het drankje en serveer heel fris (maak ijsblokjes met die schattige bloemetjes erin!)

Zo, in augustus ben ik er weer met het recept voor de vlierbessensiroop.  Ook heel veelzijdig lekker...






 
 
 

 

 

dinsdag 4 juni 2013

In de sjakos van manlief

Dat was lang geleden, een rustig weekavondje met zijn allen thuis en rond de tafel!
Manlief kwam met een flinke bos spinazie uit zijn moestuin aanzetten, ik had zin in 'iets met tahin', er lagen kerstomaatjes te blinken, en het was lang geleden dat er hier linzen op tafel stonden, dus voila, dat werd ons rustig avondmaaltje.

Die Middenoosterse smaken zijn zo vol en verwarmend, de spinazie was lekker romig en de tomaatjes heerlijk fris en zoet.

Bij het afruimen worden er dan potjes en bakjes gevuld voor de uithuizige man, die is niet tuk op brooddozen of kantine-eten.


Misschien kan ik later, als ik iets ooit iets anders wil dan de kookworkshops en catering en resto's jardin, kan ik op een bakfiets lunchpakketjes rondbrengen.  Geurige Indische en Midden-Oosterse lunchboxen op je bureau in de plaats van de smosjes en boterhammen, lijkt je dat iets?



Spinazie uit de wok & tahinsausje

Wok eerst de fijngesneden steeltjes van de spinazie in hete arachideolie. Voeg 1 à 2 geperste tenen look toe, en vervolgens de fijngesneden spinazieblaren. Kruid met peper & zout.

1/2 bos peterselie
1 dl water of bpuillon
zout & peper
1 à 2 eetlepels ciderazijn
2 dl tahin

Mix voor het tahinsausje de peterselie met het water glad; voeg dan de overige ingrediënten toe en proef.

Geroosterde kerstomaatjes

Doe de kerstomaatjes met olijfolie, grof zeezout en tijm in een ovenschaal en zet ze gedurende 8 minuten in de oven op 190°C.


Bulgur

Stoof een gesnipperde ui in olijfolie aan; voeg 200 g bulgur toe met twee maal zoveel groentenbouillon, een theelepel kurkuma en een theelepel komijnzaad. Kook ongeveer 15 minuten tot de bulgur gaar is.

Linzensalade

200 g groene linzen
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels olijfolie
versgemalen peper
1 theelepel chilivlokken
1 rode ui in halve dunne ringen
handvol peterselie
handvol koriander

Kook de linzen in dubbel zoveel ongezouten water gaar. Maak ondertussen de dressing met sojasaus, citroensap, olijfolie, peper en chilivlokken. Doe de warme linzen bij de dressing en laat afkoelen. Voeg de overige ingrediënten toe.