dinsdag 11 juni 2013

vlierbloesemsiroop

Een verse voorraad vlierbloesemsiroop staat gebotteld te blinken.  Dat geeft me altijd een voldaan gevoel, die bokalen en flessen die de schappen in de kelder vullen naargelang de zomer vordert.

Het is een oud, alomgekend recept.  Tegenwoordig te koop, maar zo eenvoudig om te maken.  En zo verfrissend!  Je plukt per liter water 4 schermen vlierbloesem.  Dat is in een 'normaal' seizoen einde mei, maar dit jaar liep de lente wat vertraging op.


Doe de schermen in een glazen bokaal en giet er water over. Doe er een (biologische!) citroen, in schijfjes gesneden, bij en laat dit 24 uur op de vensterbank in de zon staan.

Zeef dan het aftreksel door een neteldoek (of neem een goed uitgespoelde dunne handdoek). Breng 1 liter van het vocht aan de kook met 500 g suiker.   Bij het kookpunt schuim je het mengsel af met een schuimspaan en dan schenk je het in gesterileerde flessen of bokalen.  Sluit ze onmiddellijk af.


Dat is veel suiker, 500 g per liter vocht, maar je drinkt slechts een bodempje siroop in een glas of enkele centimers in een karaf.  Vul de siroop verder aan met water, spuit of plat, of met vers gepureerde aardbeien, met witte wijn of cava.  Probeer eens een coctail uit of doe het siroopje in je ijsmachine en draai er een frisse sorbet van.

Door de suiker bewaart de siroop zoals confituur, een jaar lang.  Heb je geen zin of gelegenheid om de siroop te maken, dan kan je ook een 'icetea' maken.  Schenk warm water over de schermen en zoet met honing.  Zeef het drankje en serveer heel fris (maak ijsblokjes met die schattige bloemetjes erin!)

Zo, in augustus ben ik er weer met het recept voor de vlierbessensiroop.  Ook heel veelzijdig lekker...


 
 
 

 

 

2 opmerkingen:

  1. Ik heb nog een fles over van vorig jaar, hij ziet er nog goed uit. Zou ik die nog durven gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Net zoals bij confituur zit er heel veel suiker in de siroop, die er voor zorgt dat ze lang bewaart. Zolang ze er prima uit ziet en lekker proeft, kan je ze gerust drinken. Proost!

      Verwijderen