Een overvloed aan verse kruiden, blaadjes of loof verwerk je het handigst in een spread, pesto of tapenade. Om te dippen, als broodbeleg of bijgerechtje, hoe je het ook noemt of hoe je het eet is niet belangrijk. Wel van belang is een scherp mes om te hakken en een krachtige staafmixer. Ook een voorraadkast met lekkere smaakmakers zoals miso, mosterd, umeboshipasta, citroen, verschillende soorten azijn en olies, look, zachte kaas (feta, geitenkaas, ...), pitjes, zaden en noten zijn onontbeerlijk. Soms is het fijn om wat meer textuur te hebben, en dan hak je alles fijn met een chefmes. Andere keren is het lekker om alles glad (of half glad) te mixen met je staafmixer.
Het is als swingen in de keuken, wat losse danspasjes bij elkaar gezet, wat hebben we in de voorraadkast, wat smaakt er lekker bij elkaar? Wees niet bang keukenprins(sess)en, meng, speel en proef.
Ik geef toe, ik ben er veel te lang tussenuit geweest, dus ik geef extra recepten om dat goed te maken:
Tapenade van weegbree
grote bos smalle weegbree, fijngehakt
handvol pistachenoten, fijngehakt
1 teen look, fijngeperst
scheut olijfolie
scheutje appelazijn
peper & zout
Hak de bovenstaande ingredïenten fijn, meng alles door elkaar tot een smeuïg geheel en 10 minuten rusten. Proef! Serveer bijvoorbeeld met bloemetjes van zeekool of andere eetbare bloemetjes.
Tapenade van citroenmelisse
handvol groene olijven
groot handvol citroenmelisseblaadjes
flinke scheut zonnebloemolie
kneepje citroensap
peper en zout
Mix de bovenstaande ingrediënten redelijk glad met je staafmixer. Proef!
Tapenade van rode melde en radijsjesloof
handvol blaadjes van rode melde
handvol blaadjes van groene melde
handvol loof van radijsjes
teen look, geperst
olijfolie
scheutje rodewijnazijn
2 eetlepels rozijntjes, geweekt en fijngehakt
2 eetlepels pijnboompitjes, geroosterd in een droge pan
parmezaanse kaas, geschaafd
Fruit de rode en groene meldeblaadjes, het radijsjesloof en de look op een hoog vuur aan in olijfolie. Wanneer de blaadjes geslonken zijn besprenkel je ze met een klein scheutje rode wijnazijn. Neem dan de pan van het vuur. Hak alles redelijk fijn en meng met de rozijntjes en de pijnboompitjes. Bestrooi de tapenade met de parmezaanse kaas en serveer met bruschetta.
Dip van salie en geitenkaas (lekker in tomatensoep)
handvol salie
handvol rucola of peterselie
150 g zachte geitenkaas
klein scheutje water
peper en zout
Mix de bovenstaande ingrediënten glad. Proef!
Serveer de dip bijvoorbeeld met bernagiebloemetjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten