dinsdag 19 januari 2021

winterse lasagne (of: iedereen aan de palmkool en aardpeer)

Eten volgens de seizoenen, het is helemaal mijn dada.  De tuin die overladen is met knollen, wortels en kolen in de winter, dat moet iedere dag opnieuw op het bord belanden in een ander creatief jasje.   Mijn huisgenoten weten ondertussen dat er 's winters geen tomaat of paprika in onze winkelkar belandt.  Ah nee, we hebben de hele lente en zomer gezwoegd om de moestuinbedden te vullen, de zaailingen werden vertroeteld, de grond is eindeloos gewied en gemulchd, alles groeide en floreerde.  Dus nu wordt er iedere avond gegoocheld om al die knoestige planten in iets heerlijks om te toveren.  Gisteren werd er goedkeurend gesmuld van een winterse lasagne, dus een recept om te delen..  


Heb je geen palmkool in de buurt, dan kan je boerenkool, spinazie of snijbietblad gebruiken.  Maar geef toe, het is wel een beauty, die palmboomachtige verschijning!


En daarbij eten we, zoals bij zowat iedere winterse maaltijd, een lekker slaatje van winterpostelein.  Dat is een frisse tegenhanger bij die oerse smaken en zit boordenvol vitamines.  Maar hij is vooral mijn vriend omdat hij zo geweldig woekert.  Zaaien en vertroetelen hoeft niet, hij verschijnt vanzelf en verdwijnt terug wanneer het lente wordt.  Lang leve de luie boerin!



Lasagne met zoete aardappel, aardpeer & palmkool - 4 personen

(ovenschotel van 20-25 cm)

6 lasagnevellen (glutenvrij, bv van linzen)

500 g zoete aardappel

2 tenen look

700 g aardpeer

6 eetlepels tomatensaus

5 takjes rozemarijn, de naaldjes afgeritst

ongeveer 30 blaren van palmkool

geitenfetakaas (of andere geitenkaas)

zout & peper

- Kook de lasagnevellen 5 minuten in gezouten water.  Roer af en toe zodat ze niet vastkleven.

- Schil de zoete aardappel, snijd in grote stukken, zet dit onder water met flink wat zout en de gepelde teentjes look.  Kook 20 minuten tot de aardappel zacht is.  Giet het water af maar bewaar een klein beetje kookvocht.  Mix dit glad.

- Snijd de aardpeer in plakken (schillen hoeft niet) en fruit ze aan in olijfolie.  Hak de rozemarijn fijn en voeg ze toe.  Kruid met zout en peper.  Zet een deksel op de pan en laten garen tot de aardpeer zacht is.  Voeg dan de tomatensaus toe en verwijder van het vuur.

- Verwijder de nerven van de palmkool.  Blancheer de kool in kokend gezouten water gedurende 2 minuten.  Laat de kool uitlekken en knijp alle vocht er uit.  Snijd de kool fijn.

- Leg op de bodem van de ovenschaal en laagje aardappelpuree van 1 cm.  Leg hierop 3 lasagnevellen.  Verdeel hierop de aardpeer en dek opnieuw af met 3 lasagnevellen.  Nu verdeel je de palmkool over de vellen en tenslotte komt de rest van de zoeteaardappelpuree er bovenop.  Verkruimel de fetakaas over de schotel en zet de schaal 30 minuten in de oven op 190°C.

- Serveer met een salade van winterpostelein met mosterddressing en een slaatje van geraspte rode biet.















1 opmerking: