zondag 9 september 2012

Pompoenblini

Toch nog een feestje achter de rug met foto's van een paar hapjes.  De pompoenblini is een gerechtje waar mensen soms wat raar van opkijken als ze het recept lezen tijdens een kookworkshop.  Nochtans een heerlijke combinatie van lekkere herfstgroenten: pompoen en rode biet. 

Die laatste is helaas vaker het mikpunt van vermeende niet-hebberij.  Inderdaad, de geur en de smaak van pure gekookte rode biet is niet ontzettend aantrekkelijk.  Maar wordt ze daarna gemarineerd met olijfolie, balsamico-azijn en verse kruiden dan verandert ze op slag in een rode verleidster.  Of je roostert ze in de oven met grof zeezout en olijfolie en mengt ze daarna met een pittige dressing, en je weet niet wat je proeft.  Zo gaat dat met voorkeuren en koken, net zoals bij kinderen.  Eerst proeven, en dan.... overweldigd worden!

pompoenblini met zoetzure rode biet                                                   voor 12 blini’s

blini’s
200 g pompoen, gestoomd en fijngeprakt met een vork
2 eetlepels bloem
1 ei, losgeklopt
1 koffielepeltje ras-el-hanout (Marokkaanse kruidenmengeling, te vervangen door kerrie)
zout & peper
olijfolie, om in te bakken

Meng het ei doorheen de pompoen. Voeg de bloem toe. Roer het mengsel goed glad en kruid met zout & peper en de ras-el-hanout. Laat wat olijfolie heet worden in de pan, laat eetlepels van het beslag in de pan vallen en bak de blini’s aan beide kanten. Beleg ze warm met een koffielepeltje mascarpone en de rode biet.  Versier met een takje kervel of koriander.
 
zoetzure Rodebiet
1 kleine rode ui, in dunne ringetjes
1 eetlepel suiker
2 eetlepels balsamicoazijn
zout & peper
1 rode biet, gekookt en in fijne julienne gesneden
1 cm gember, geschild & geraspt
   
Fruit de ui in olijfolie zachtjes aan. Voeg de suiker toe, laat even karameliseren en blus met de balsamicoazijn. Voeg de rode biet toe en laat een paar minuten meestoven. Kruid met peper & zout en de geraspte gember en laat afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten