Schillen is niet nodig, je snijdt zo'n 8 kilo appels grof in partjes en kiepert ze in een grote kookpot; blutsen en builen kunnen geen kwaad. Je zet ze onder met water. Terwijl het fruit tot pulp kookt op een zacht vuurtje heb je vier uur de tijd om nog een appeltaart in de oven te stoppen, pannenkoeken te bakken voor de ballerina's en prinsessen in huis, de krant uitgebreid te lezen, een wasje hier en een plasje daar. En dan giet je de pulp in een grote zeef waar je een dunne keukenhanddoek in hangt. De hele nacht mag dit uitlekken.
De volgende ochtend tijdens een uitgebreid ontbijt mag dit uitleksel nog anderhalf uur verder inkoken tot je een heldere siroop overhoudt. Lichtjes zuur van smaak en net zoet genoeg, het is een hemels brouwseltje geworden. Die grote kookketel levert 2 flesjes diksap op, die je over de yoghurt of de havermout kan schenken. Of aanlengen met water voor een fris drankje. Zonder suiker puur natuur en de huislijke gezellige zaterdag er nog eens bovenop.
Na het tweede flesje te hebben gevuld, gaat het plotseling snel. Op de brede bodem van de kookpot kookt de siroop heel snel tot appelstroop, nog net genoeg voor een paar pistolets van dat uitgebreid ontbijt.
Dat gaat smaken :-)
BeantwoordenVerwijderenHoe is het eigenlijk afgelopen met het appeldiksap?? ;)
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk! Pas wel op bij het bottelen: doe het op tijd, want het tweede flesje is te hard geworden....
Verwijderenwat doe je eigenlijk met de overschot?
BeantwoordenVerwijderenAls je kleine appeltjes neemt die je in zijn geheel gebruikt, gooi je het uitgekookte moest achteraf bij de compost. Als je de tijd neemt om de appels te schillen en te ontpitten, kan je het moes natuurlijk nog gebruiken als 'appelmoes', je kan die verwerken in een dessertje of een taart.
BeantwoordenVerwijderenWanneer je emmers vol kleine appeltjes hebt is het hier wel handig om ze in hun geheel te kunnen gebruiken...