dinsdag 4 juni 2013

In de sjakos van manlief

Dat was lang geleden, een rustig weekavondje met zijn allen thuis en rond de tafel!
Manlief kwam met een flinke bos spinazie uit zijn moestuin aanzetten, ik had zin in 'iets met tahin', er lagen kerstomaatjes te blinken, en het was lang geleden dat er hier linzen op tafel stonden, dus voila, dat werd ons rustig avondmaaltje.

Die Middenoosterse smaken zijn zo vol en verwarmend, de spinazie was lekker romig en de tomaatjes heerlijk fris en zoet.

Bij het afruimen worden er dan potjes en bakjes gevuld voor de uithuizige man, die is niet tuk op brooddozen of kantine-eten.


Misschien kan ik later, als ik iets ooit iets anders wil dan de kookworkshops en catering en resto's jardin, kan ik op een bakfiets lunchpakketjes rondbrengen.  Geurige Indische en Midden-Oosterse lunchboxen op je bureau in de plaats van de smosjes en boterhammen, lijkt je dat iets?



Spinazie uit de wok & tahinsausje

Wok eerst de fijngesneden steeltjes van de spinazie in hete arachideolie. Voeg 1 à 2 geperste tenen look toe, en vervolgens de fijngesneden spinazieblaren. Kruid met peper & zout.

1/2 bos peterselie
1 dl water of bpuillon
zout & peper
1 à 2 eetlepels ciderazijn
2 dl tahin

Mix voor het tahinsausje de peterselie met het water glad; voeg dan de overige ingrediënten toe en proef.

Geroosterde kerstomaatjes

Doe de kerstomaatjes met olijfolie, grof zeezout en tijm in een ovenschaal en zet ze gedurende 8 minuten in de oven op 190°C.


Bulgur

Stoof een gesnipperde ui in olijfolie aan; voeg 200 g bulgur toe met twee maal zoveel groentenbouillon, een theelepel kurkuma en een theelepel komijnzaad. Kook ongeveer 15 minuten tot de bulgur gaar is.

Linzensalade

200 g groene linzen
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels olijfolie
versgemalen peper
1 theelepel chilivlokken
1 rode ui in halve dunne ringen
handvol peterselie
handvol koriander

Kook de linzen in dubbel zoveel ongezouten water gaar. Maak ondertussen de dressing met sojasaus, citroensap, olijfolie, peper en chilivlokken. Doe de warme linzen bij de dressing en laat afkoelen. Voeg de overige ingrediënten toe.

2 opmerkingen:

  1. wat maakt dat je wil wachten tot 'later'? :-)
    dank je wel voor de heerlijke schrijfsels en lekkere receptjes!
    xx
    Inge

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. te druk om op de bakfiets te springen! kookworkshops, resto jardin, cateren, bloggen, lunchboxen vullen, van de zon genieten, enzovoort...

      Verwijderen