Het was een zwoele zomeravond en de moestuin was een oase met schitterende eetbare bloemen en kruiden. Wilde venkel, rode melde, Oost-Indische kers, rucollabloemetjes, zoveel soorten munt, zilverzuring, bladmosterd, bernagie, wilde viooltjes, duizendblad en tatsoi-salade. Jong loof van worteltjes, radijsjes, rode biet en snijbiet. Bloemen van courgettes. Klinkt het als exotische muziek? Het smaakte naar zomer, naar gezonde frisheid.
Gisteren was ik er opnieuw voor het tweede deel, en mochten we volop de groenten oogsten uit de tuin.
Terwijl de regen naar beneden kletterde en de herfst de keuken binnensloop, maakten we slasoep met postelein, vogelmuur en muntolie. Daarna was er gepaneerde venkel met een pastissausje en citroenmelisse-olie. De grootste favoriet waren de gevulde pastaschelpen met snijbiet en voor de zoetebekken bakten we wortelcakejes met gedroogde vijgen, kaneel en citroenroom. Wat mij betreft is het herfstkoken ingezet. Laat die verwarmende gerechten maar komen!
Groene lentespread
serveer in een glaasje als amuse, of als dip met crostini, ...
1 avocado
groot handvol rucolla (of andere groene kruiden)
scheut olijfolie
scheutje citroensap
handvol pistachenoten
teentje look, geperst
zout & peper
Mix alle bovenstaande ingrediƫnten glad. Proef!
Werk af met extra gehakte pistachenootjes en bijvoorbeeld blaadjes zwarte basilicum.
En laat ik nu net versgeplukte snijbiet in de ijskast hebben... kan je een tipje van die sluier lichten over die pastaschelpen?
BeantwoordenVerwijderenStoof de fijngesneden gesteeltjes met look, voeg daarna de fijngesneden blaadjes toe. Voeg ricotta, parmezaanse kaas, geroosterde pijnboompitjes en peper & zout toe. Vul de gekookte schelpen en zet 15 minuten in de oven. Laat het smaken!
BeantwoordenVerwijderen