maandag 4 november 2013

van prei word je blij
Hier krijg je honger van, dat spreekt voor zich.  Winderig herfstweer, kleine beentjes in kloeke stappers, rennen & ravotten in het Ardense landschap, en dan lekker binnen aanschuiven voor een warme ovenschotel.  Dat hoeft dan absoluut geen klassieker te zijn, zelfs niet voor vleesetend klein grut, we hebben dat deze week nog maar eens bewezen.


Prei is alweer één van die groenten waar je heel eenvoudig een zalige zoete smaak uit kan toveren.  Rustig laten stoven op een zacht vuurtje en voilà, je krijgt een wonderlijk zachte smaak waar iedereen dol op is. Polenta is dan weer een ingrediënt waar je velen moet voor enthousiasmeren.  Ik beken dat ik er vroeger ook niet zo dol op was.  Maar als je aan de gekookte polentapuree kruiden of groenten en iets smeuïgs aan toe voegt, kan je er alle kanten mee uit en verover je monden & harten.


Meng die zacht gestoofde prei er doorheen, samen met een klontje boter en een flinke bussel gehakte peterselie of rucola, en stort het mengsel in een ovenschaal.  Dit kan je de dag voordien voorbereiden.  Als je dan thuis komt van die deugddoende herfstwandeling, strooi je er wat geitenkaas over, zet hem even onder de grill, en je hebt een snelle maaltijd waar iedereen het warm van krijgt.

Polentataart met prei en geitenkaas & gebakken champignons & witloofsalade


200 g polenta
6,5 dl groentenbouillon
klontje boter (20 g)
1 prei (wit & groen), gesnipperd
handvol peterselie of rucola, fijngehakt
150 g vaste geitenkaas, in kleine blokjes gesnedenStoof de prei op een zacht vuurtje in olijfolie.
Breng de bouillon aan de kook; voeg dan de polenta toe en roer voortdurend tot de polenta zwelt en van de zijkanten los komt. Meng de zachte prei, de peterselie en de boter er doorheen. Stort de warme polenta dan op een ingeolied bakblik (van 25 – 25 cm). Verdeel de geitenkaas er over en zet onder de grill.

Gebakken champignons

500 g champignons, in dunne plakken gesneden
1 teen look
2 sjalotten, fijngehakt
4 eetlepels wittewijnazijn
zout & peper
4 eetlepels peterselie, fijngehakt


Bak de paddestoelen op een hoog vuur in een ruime hoeveelheid olijfolie en voeg de sjalotten toe. Kruid met zout en peper en voeg de dragonazijn toe. Laat even inkoken en voeg de peterselie toe.

Salade

witloof, in dunne ringetjes gesneden
veldsla
zonnebloempitjes
mosterddressing 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten