maandag 27 januari 2014

bij de Turkse kruidenier

Meer dan 20 jaar geleden kwam ik aangewaaid in Antwerpen Noord, een buurt waarin je je soms op reis waant tussen zijn kleurrijk exotisch geroezemoes. In de drukke Handelsstraat waande ik mij in de souk op ontdekkingstocht en sleepte ik dagelijks ongekende zakjes met kruiden en intrigerende ingrediënten mee naar huis. Om mee te experimenteren en weg te dromen. In die tijd (een vorig leven bijna!) had ik een Turkse collega waarmee ik eindeloos over gerechten en recepten praatte. We gingen samen - werkgewijs- op huisbezoek bij Turkse gezinnen waar de vrouwen gezellig samen zaten te koken. De ene dag vulden ze al kletsend de ene vrouw haar diepvriezer met dolma's, de volgende dag was iemand anders aan de beurt.


Zo is mijn kookstijl doordrenkt geraakt met Midden-oosterse smaken. Ondertussen vind je tahin en granaatappels in de gewone supermarkten en heeft Ottolenghi met zijn heerlijke kookboeken menig huisgezin vertrouwd gemaakt met kruidige mengsels. Maar hier in de buurt doe je nog steeds lekkere ontdekkingen in de kleine kruidenierwinkels.


Ik maak mensen graag enthousiast voor granaatappelsiroop, een zoetzure molasse met een bijzondere smaak. Maak er heerlijke dressings mee of leng het aan met (spuit)water voor een verfrissend drankje. Ga eens snuisteren in die Turkse winkels en neem zeker ook een grote bus tahin, rode chilivlokken (pul biber) en druivenstroop mee.


Een eenvoudige dressing maak je met 1 deel olijfolie en 1 deel granaatappelsiroop.  Lekker bij carpaccio van rauwe rode biet of een andere salade.  En heb je die viooltjes gezien die nog uit de tuin komen!Carpaccio van rode biet met granaatappelsiroop en tofucrème

1 kleine rode biet
1 eetlepel granaatappelsiroop
granaatappelpitjes
1 eetlepel olijfolie
zout & peper

Schaaf de geschilde rode biet heel dun met de mandoline.  Maak een dressing met de granaatappelsiroop en de olijfolie; kruid met zout & peper.  Meng de dressing goed onder de rode biet en laat even rusten.

Tofucrème

125 g zijdetofu
3 eetlepels olijfolie
4 koffielepels ciderazijn
1 volle eetlepel witte miso
1/2 gepekelde Marokkaanse citroen
1 theelepel kruidenzout

Mix alle bovenstaande ingrediënten glad.

1 opmerking: