donderdag 20 maart 2014

socca socca socca


Dat klinkt toch ongelooflijk swingend! Et voila, de gezondste pizza ter wereld, heel snel klaar, glutenvrij, lactosevrij en verkwikkend lekker.  Barstensvol wilde kruiden, de spruitende lente recht op je bord.
Dit is mijn favoriete tijd van het jaar, overal zie ik eetbare plantjes opduiken, al dat frisse groen doet zo'n deugd om te plukken en te knabbelen.

Socca of farinata is een Italiaans plat brood (of pizza) van kikkererwtenmeel.  Dat meel ga ik een andere keer nog eens extra bejubelen, dat heeft een lekkere notige smaak, en je hebt geen eieren nodig omdat kikkererwtenmeel heel goed bindt.  Met de socca kan je eindeloos variëren.  Voeg groentjes of kruiden toe aan het deeg en experimenteer eens met de topping.  Vooruit, kijk eens naar al die groene ontluikende blaadjes en plukken maar (niet langs de autoweg, wel te verstaan...) : paardenbloemblaadjes, barbarakruid, zuring, paarse dovenetel, brandnetel, smalle weegbree, daslook, goudsbloemetjes, ...

Ik maakte een lichte pesto van geblancheerde brandnetel, en smeerde een dikke laag op de krokant gebakken socca.  Kwistig bestrooien met kruiden en olijfjes, in punten snijden en happen.  Waarschijnlijk ben je op slag verkocht aan de wilde pluk.



Lentesocca met brandnetelpesto en wilde kruiden

200 g kikkererwtenbloem
3 dl water
2 theelepels zout
3 eetlepels olijfolie
2 sjalotten, fijngehakt

Meng de bovenstaande ingrediënten en laat het deeg enkele uren rusten.
Warm de oven voor op 190°C. Zet 2 metalen taartvormen met elk 2 eetlepels olijfolie in de oven. Als de oven warm is, verdeel je het deeg over de 2 vormen. Bak ze 10 à 15 minuten tot de onderkant krokant is.
Besmeer de socca's met de pesto, en beleg ze kwistig met de volgende ingrediënten:

zwarte olijven, in plakjes gesneden
kruidenmengeling zoals: rucolla, paardenbloem, lente-uitjes, barbarakruid, zuring, goudsbloemen, topjes van paarse dovenetel, ...


 

brandnetelpesto

100 g brandnetel (of 50 g brandnetel met 50 g peterselie)
1 teen look
2 à 4 eetlepels olijfolie
30 g pijnboompitten
peper & zout


Blancheer de brandnetel 1 minuut, laat hem uitlekken en mix hem glad met de overige ingrediënten.





dinsdag 11 maart 2014

En kookt uw man ook?

Jawel curieuzeneuzen, mijn man kookt ook! Gelukkig maar, want ik vind het heerlijk om gewoon aan tafel te schuiven wanneer ik zelf in de foodloverskeuken heb gestaan.

En nog meer: hij zaait, plant, geniet van zijn moestuin, en schotelt ons zijn 'groensels' voor. Deze week zijn de overblijfselen van het vorige seizoen aan de beurt. De laatste boerenkool, de pronte snijbiet die een laatste maal uit de grond schiet, zonnige goudbloem die we overal kwistig over strooien en mijn favoriete barbarakruid.




Dit is een pleidooi voor dit schitterend kruid. Zaai dit binnenkort en je zal verzot raken op de pittige smaak zoals van waterkers. De blaadjes zitten vol met vitamine C en je gebruikt ze in salades, omeletten, enzovoort. De plantjes zullen zich vanzelf verder uitbreiden in de tuin. Heb je geen tuin, dan kan je er ook naar op zoek gaan in het wild.

Dit kwam op tafel met een ovenschaal geroosterde aardappeltjes, rode biet, wortel, rode ui en kikkererwten.  Die kleuren!


Ook van boerenkool ben ik heel erg fan.  Je blancheert de blaadjes en snijdt de dikke nerven er uit; dan kan je ze verwerken zoals je bijvoorbeeld met spinazie doet.  Lekker in een pesto of in deze snelle pastasaus met look, sjalot, sojaroom, pijnboompitten, pompoenpitten en amandelen.


En snijbiet is hier al regelmatig de revue gepasseerd, die komt hier heel vaak op het bord.  Deze week verscheen ze in een risotto met kerriepoeder, look en kikkererwten.



Heeft er ooit iemand gezegd dat koken ingewikkeld hoeft te zijn?  Verse groenten, uw lief aan het fornuis, voetjes onder de tafel en laat het smaken!