donderdag 20 maart 2014

socca socca socca


Dat klinkt toch ongelooflijk swingend! Et voila, de gezondste pizza ter wereld, heel snel klaar, glutenvrij, lactosevrij en verkwikkend lekker.  Barstensvol wilde kruiden, de spruitende lente recht op je bord.
Dit is mijn favoriete tijd van het jaar, overal zie ik eetbare plantjes opduiken, al dat frisse groen doet zo'n deugd om te plukken en te knabbelen.

Socca of farinata is een Italiaans plat brood (of pizza) van kikkererwtenmeel.  Dat meel ga ik een andere keer nog eens extra bejubelen, dat heeft een lekkere notige smaak, en je hebt geen eieren nodig omdat kikkererwtenmeel heel goed bindt.  Met de socca kan je eindeloos variëren.  Voeg groentjes of kruiden toe aan het deeg en experimenteer eens met de topping.  Vooruit, kijk eens naar al die groene ontluikende blaadjes en plukken maar (niet langs de autoweg, wel te verstaan...) : paardenbloemblaadjes, barbarakruid, zuring, paarse dovenetel, brandnetel, smalle weegbree, daslook, goudsbloemetjes, ...

Ik maakte een lichte pesto van geblancheerde brandnetel, en smeerde een dikke laag op de krokant gebakken socca.  Kwistig bestrooien met kruiden en olijfjes, in punten snijden en happen.  Waarschijnlijk ben je op slag verkocht aan de wilde pluk.



Lentesocca met brandnetelpesto en wilde kruiden

200 g kikkererwtenbloem
3 dl water
2 theelepels zout
3 eetlepels olijfolie
2 sjalotten, fijngehakt

Meng de bovenstaande ingrediënten en laat het deeg enkele uren rusten.
Warm de oven voor op 190°C. Zet 2 metalen taartvormen met elk 2 eetlepels olijfolie in de oven. Als de oven warm is, verdeel je het deeg over de 2 vormen. Bak ze 10 à 15 minuten tot de onderkant krokant is.
Besmeer de socca's met de pesto, en beleg ze kwistig met de volgende ingrediënten:

zwarte olijven, in plakjes gesneden
kruidenmengeling zoals: rucolla, paardenbloem, lente-uitjes, barbarakruid, zuring, goudsbloemen, topjes van paarse dovenetel, ...


 

brandnetelpesto

100 g brandnetel (of 50 g brandnetel met 50 g peterselie)
1 teen look
2 à 4 eetlepels olijfolie
30 g pijnboompitten
peper & zout


Blancheer de brandnetel 1 minuut, laat hem uitlekken en mix hem glad met de overige ingrediënten.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten