vrijdag 18 april 2014

iedereen aan de pluk


Paasvakantie, paardenbloemen en kindertjes die zich zogenaamd vervelen.  'Om het eerst 180 paardenbloemen plukken!', en voilà, we hebben weer een buitenactiviteit uit onze mouw geschud.  De dag nadien maak je dan samen paardenbloemconfituur.  Als je rakkertjes terug arriveren met de bloemenmand, zet je jezelf op een mooie zonnige plek, en dan ga je met een zen-gevoel de gele blaadjes plukken uit de bloemen.  Dat neemt wat tijd in beslag, vergeet de zonnecrème niet!


Zelf ben ik helemaal zen aan de paasvakantie begonnen, na onze yoga-kook-week in de Franse Ardennen.
Met een groepje fijne vrouwen (al zijn de heren natuurlijk ook welkom!) hebben we ontspannen gekookt, wilde kruiden geplukt, twee maal per dag samen ons yogamatje uitgerold, en bovenal gedineerd met mooi oud servies en Franse chanson.  Een herhaling van deze heerlijke week is gegarandeerd.


En toen was het tijd voor het luilekkere Franse Zuiden, de bergen in, de marktjes op om dikke asperges te kopen, kaas te kopen bij de boer, en serviezen te snuisteren op de rommelmarktjes.  Met als mooie afsluiter een wandeling met een rasecht kruidenvrouwtje.  Een dametje zoals je je haar voorstelt in een sprookje. Grote mand om de arm, knotje in het haar, duizenden weetjes en receptjes kwetterend.  En dan de setting...

Dat noemt men heropladen.  Knietjes in het gras, groene kruiden en bloemetjes plukken, salades & pesto's toveren en hop we zitten weer boordevol vitamientjes en spirit.


Paardenbloemgelei

180 g paardenbloemhoofdjes, best geplukt op een zonnige dag, weg van de uitlaatgassen
1 biologische citroen, in kwarten gesneden
450 g suiker

Pluk de gele blaadjes uit de bloemhoofdjes van de paardenbloem.  Laat ze uitgespreid op een handdoek 1 uur drogen in de zon.

Voeg de gele blaadjes bij 7,5 dl water en de citroen; breng alles 40 minuten zachtjes aan de kook.  Daarna zeef je het mengsel; breng het opnieuw aan de kook met de suiker gedurende 1 uur.  Doe de gelei dan in schone bokalen.  Serveer bijvoorbeeld bij geitenkaas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten