woensdag 17 september 2014

nazomeren

Het wordt ondertussen een gekende trip naar Rondomtuin, enkele keren per jaar.  Naar het tuinparadijs van Ine en Paul, waar we naar hartelust kunnen plukken uit hun eetbare tuin en dan duiken we de gezellige keuken in.

.Dat leverde een nazomers buffet op met polenta, groene melde, snijbiet, pompoen, salie, Oost-indische kers, rode bietjes, zuring, en alles overladen met groene kruiden.


Misschien heb je het hier al gemerkt, ik ben erg fan van het roosteren van groenten.  Die volle smaak die tevoorschijn komt uit de ovenschaal met olijfolie en grof zeezout, dat is telkens een feest. Werkelijk alle groenten kan je hiervoor gebruiken, zelfs broccoli en bijvoorbeeld prinsessenboontjes.

Maandagavond maakten we een salade van één deel geblancheerde boontjes, die zacht smelten in de mond.  De andere helft van de boontjes werden dus geroosterd in de oven, en zorgden voor een knapperig stuk van de salade.

Het wordt alweer een zwoele zomeravond.  Schep wat zomergroenten op een ovenschaal met olijfolie en grof zeezout, zet ze in de oven, neem een aperitief, en geniet van de septemberwarmte.Salade van verschillende boontjes met jonge spinazie & geroosterde paprika

een volle schaal verschillende soorten bonen (snijbonen, prinsessenbonen, boterbonen,
stokslabonen, stamslabonen, wasbonen, ..)
3 à 4 tenen look, in plakjes gesneden
jonge spinazieblaadjes (of meldeblaadjes, …)
2  paprika's
rode chilivlokken (pul biber, uit de Turkse keuken)
6 eetlepels olijfolie
3 eetlepels sherryazijn
1 grote koffielepel komijnzaadjes
grof zeezout 
peper

Rooster de paprika: snijd de paprika doormidden en verwijder de zaadlijsten.  Leg de snijhelften op een ingeoliede ovenschaal en rooster ze gedurende 30 à 40 minuten, tot de paprika's zwart geblakerd zijn.  Doe ze dan in een plastieken zakje, en knoop dit dicht zoals een ballon.  Laat dit 10 minuten rusten.  Pel de paprika en snijd ze in reepjes.
Rooster één deel van de bonen in een ovenschaal met de look, olijfolie en grof zeezout op 190°C gedurende 20 à 30 minuten.  Controleer met een scherp mesje of ze beetgaar zijn.
Blancheer de andere bonen apart (telkens in hetzelfde gezouten kookwater) beetgaar, laat ze goed uitlekken.
Maak een dressing met olijfolie, azijn, z&p en komijnzaadjes (niet te zout, er zit al zout bij de geroosterde boontjes!).  Meng alle groenten samen door de dressing en garneer met bloemen van Oost-indische kers.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten