dinsdag 19 september 2017

iets zoets en iets goeds

En plotseling hangt de herfst in de lucht.  Het verlangen naar een sjaal rond de nek, een lekker zachte trui uit de kast nemen, dat prettig kille gevoel als je 's morgens buitenkomt en oneindige regenvlagen.  Ik hou er van, die overgang van een seizoen is als een bladzijde omslaan, wat zal het nieuwe seizoen weer in petto hebben?  


Zonder dat je er bij stilstaat grijp je in de keuken naar gemberthee en speculaaskruiden.  Alles wat verwarmt en omarmt is welkom nu.  Het overvloedige fruit dat van de bomen is gevallen snakt naar taarten en suiker.  Als daar de rush van de eerste schoolweken nog eens bij komt kijken dan is er weinig tijd en maak ik graag dessertjes in kleine ovenschaaltjes.  Warm en verzadigend, meer moet dat niet zijn op een doordeweekse avond.


Toch hangt er ook heimwee in de lucht naar de zomer.  Naar picnics en Zuiderse gerechtjes.  De tijd voor zware stoofpotten en stevige ovenschotels is nog niet gearriveerd.  De tuinen bulken precies nu uit van de groenten, de courgettes moeten geplukt worden en zijn spotgoedkoop in de supermarkt.

 
En het moet alweer snel gaan, vooruit met die pasta.  Er is straks nog muziekles en er wacht nog huiswerk.  Bovendien hunker je er naar om snel in de zetel te ploffen met dat lekker perendessertje en een warm dekentje.
 Perenclafoutis              voor 6 kleine schaaltjes

2 à 3 peren, geschild & klokhuis verwijderd & in kleine blokjes gesneden
boter
2 dl amandelmelk
3 afgestreken eetlepels bruine suiker
1 zakje vanillesuiker
1 theelepel speculaasruiden
1 theelepel gemalen kardemom
1 theelepel gemalen gember
2 eieren
20 g rijstbloem
25 g amandelmeel

- Boter 6 ovenschaaltjes in (bijvoorbeeld crème brulée-schaaltjes) of gebruik 1 grote ovenschaal.
- Verdeel de stukjes peer over de bodems van de schaaltjes.
- Meng de overige ingrediënten en klop ze glad.  Schenk het mengsel over de peer en zet de schaaltjes in de voorverwarmde oven op 190°C.  Bak ze tot de clafoutis stevig is, ongeveer 20 minuten.
- Serveer warm.


Pasta met courgette & groene olijf           voor 4 personen

300 g pasta
olijfolie
1 ui, fijngesnipperd
2 tenen look, geperst
1 courgette, in kleine blokjes gesneden
handvol groene olijven, in plakjes gesneden
125 g zachte geitenkaas
1 bosje platte peterselie, fijngehakt
Parmezaanse kaas, geraspt

- Kook de pasta beetgaar.
- Fruit ondertussen de ui en de look in een steelpan met olijfolie.  Voeg dan de courgette toe en laat kort meefruiten.  Voeg de olijven en de geitenkaas toe.  Neem wat van het kookwater van de pasta, en doe die bij het courgettemengsel.  Laat dit een beetje inkoken; kruid met zout en peper en voeg net voor het serveren de peterselie toe.  Serveer met Parmezaanse kaas.

5 opmerkingen: