vrijdag 20 oktober 2017

een doordeweekse avond

Het begint met een sfeervolle wandeling, een lekkere vondst, en een foto die er ok uit ziet. Al gauw borrelen er allerlei ideeën en recepten op. Er schieten schrijfsels door je hoofd en je eindigt welgezind in de keuken met grootste plannen.


Maar het is niet altijd bling-bling in het leven en ook niet in de keuken. Een haastig soepje hier, een hoognodig bakseltje daar. Zullen we nog even snel snel tussendoor dat confituurtje inmaken? Dat triestig stukje pompoen in de ijskast, kunnen we dat ook niet verwerken? En hoort daar geen dipsausje bij? Een tijdje geleden maakte ik een reusachtige portie gefermenteerde spitskool, het wordt tijd om daar komaf mee te maken. Het aanrecht ligt er overspoeld bij en het etensuur nadert met rasse schreden.  Zo is dat bij u ongetwijfeld ook.


En wat kwam er op ons bord die avond?  Een verkwikkend preisoepje met gember.  Tempura van pompoen met een dip van gefermenteerde spitskool, gestoomde broccoli, gebakken falafeltjes van mungboontjes en een slaatje van witloof. Het smaakte ons, de ijskast is weer opgeruimd en we kunnen een hele winter lang van rozige appelgelei genieten.  Het slagveld in de keuken was niet erger dan andere dagen.  Zullen we er een schone benaming voor bedenken? Een ode aan de Ongekunstelde Knusheid!Tempura van Pompoen
- 150 g glutenvrije bloem
- theelepel bakpoeder
- spuitwater
-  butternutpompoen, geschild & in plakken gesneden

Maak een dik beslag van de bloem, het bakpoeder en spuitwater. Wentel de stukken pompoen door het beslag en frituur ze goudbruin op 190°C. Laat goed uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.


Dip van gefermenteerde spitskool
- handvol gefermenteerde spitskool
- handvol koriander
- vissaus

Pureer de bovenstaande ingrediënten glad tot een dipsaus.  Proef!


Falafel van mungboontjes   - voor 14 stuks

- 300 g munboontjes, enkele uren geweekt in water
- 1 kleine rode ui
- 2 tenen look
- zout
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel venkelzaadjes
- mespunt chilipoeder

Giet de geweekte mungboontjes af en pureer ze met de overige ingrediënten.   Maak afgeplatte balletjes van het mengsel en bak ze in de pan op een hoog vuur krokant in olijfolie.  (Je kan ze ook frituren)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten