zondag 18 maart 2018

ontwaken

Frisse knopjes aan de takken, groene kruiden wakend onder de laatste sneeuw.  Het is welletjes geweest met de rust.  Alles borrelt en prikkelt en wil naar buiten.  Zoals buiten de wereld terug op gang komt, zich uittrekt en komt piepen, zo stroomt het ook binnen in mezelf.

Er is veel gebeurd de voorbije jaren.  Het is lang winter geweest. Mijn man werd ziek en twee jaar geleden moesten we afscheid van hem nemen.  Alles kwam tot stilstand.  We zaten in een roerloze bubbel.  We aten om onze buiken te vullen, om te overleven.  De keuken verschafte geen plezier meer, er zat geen leven in de kruidenkast en het roeren in een pan gebeurde op automatische piloot.  Ik stopte met werken en begroef met heel veel tranen mijn dierbaar kindje, de foodlovers companie.

Gelukkig ben ik warm omringd, en roerde er af een toe een dierbare in de pan.  Stapje voor stapje sijpelde het leven terug in mijn aders.  Een plotse goesting om een taart te bakken.  Een kookboek dat onder stof werd gehaald.  Een maaltijd die met ziel werd bereid.  Gedrevenheid om nieuwe wegen in te slaan.


Stilaan krijgen de kriebels een vorm.  Ik houd jullie op de hoogte.  Eerst gaan we even bijtanken.  Tijd voor iets hartigs, verwarmends, vervullends.  Iets dat je een boost geeft op een koude ochtend.  Een warme hartige pap, goed voor lijf en hart.  Ik weet, hier krijg ik niet iedereen enthousiast voor.  De zoetebekken onder ons zouden een havermoutpapje met fruit of siroop verkiezen, maar ik niet. Geef mij maar krachtige zoute smaken, van 's ochtends vroeg.  En liefst iets warms en iets pittigs zoals deze rijstvlokkenpap.  Troostvol eten, daar kom je al een heel eind mee op de been.


Rijstvlokkenpap met specerijen

- kopje rijstvlokken
- bouillon
enkele venkelzaadjes
- theelepeltje kurkuma
- theelepeltje gemalen koriander
- theelepeltje Indische pickle
- naar wens toevoegen: gare groentjes of wat soep

- Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en voeg bouillon of water of soep toe zodat alles flink onder staat.  Laat dit 10 minuten sudderen tot de vlokken indikken en het vocht verdampt.
- Varieer met smaken, groentjes, kruiden.  Lekker met kiemen of vers gehakte kruiden.

1 opmerking:

  1. Ooh Annick. Wat doet het deugd om te lezen dat het goed met je gaat. Nog om de zoveel dagen stokt even mijn adem als ik besef dat hij er niet meer is. Zo'n dierbare collega. Ik maak binnenkort zeker je receptje, als eerbetoon ;-) (ik denk dat je je amper kan voorstellen door hoeveel mensen hij nog steeds zo hard gemist wordt). Veel liefs. Kristien xx (van het archief)

    BeantwoordenVerwijderen