Je voelt het in de verkoelende lucht, aan de reclameblaadjes vol met pennenzakken en boekentassen, aan de eerste vallende appeltjes: september is in aantocht. Een lekkere maand met al die emmers vol fruit. Binnenkort staat de kelder vol met appelsiroop en appelgelei en bakken we volop appelgalettes als dessert .
Van de eerste vallertjes heb ik gauw wat chutney gemaakt. Ik vind het een trieste blik om ze in het gras te zien liggen voor de vogels.
Lekker bij notenpaté of kaas. Of hij doet het goed in winterse sauzen.
Appelchutney
2
kg geschilde appels, in kleine blokjes gesneden
350
g suiker
3,5
dl wittewijnazijn
1
grote ui, fijngesnipperd
100
g rozijnen, grof gehakt
1
eetlepel gemberpoeder
1
koffielepel kaneelpoeder
2
koffielepels mosterdzaad
1
chilipepertje, fijngehakt
1
theelepel zout
Doe alle ingrediënten in een zware kookpot en breng het geheel
langzaam aan de kook, gedurende 40 minuten. Roer geregeld alles goed
om.
Lepel de hete chutney in warme, gesteriliseerde potten en sluit ze goed af.
Laat de chutney enkele weken rusten vooraleer hem te eten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten