donderdag 16 augustus 2012

De herfst sijpelt binnen

Zon, zon, zon, het zomert à volonté!
En wat staat er hier op het programma: recepten uittesten voor het nieuwe workshop-seizoen.  Herfstdingen dus, er zit niets anders op.
                    
Champignons aanstoven in olijfolie met look, salie en rozemarijn toevoegen, en een handvol hazelnoten.  Daarna mengen met gemixte kikkererwten: dit is de vulling voor onze filodriehoekjes.
Je knipt lange repen van het filodeeg.  Leg een hoopje van de vulling onderaan op de reep.  Flap er een driehoekje van het deeg over.  Nu draai je het driehoekig pakje telkens omhoog tot bovenaan.  De vulling blijft vanzelf mooi zitten.  Tenslotte maak je het bovenste stukje wat nat met je vinger en sluit je het pakketje.  Wazige foto, maar je ziet wel wat ik bedoel.
Je kan ze op voorhand maken en afgedekt wegzetten in de ijskast.  Voor het serveren bak je ze in de pan of in de oven in olijfolie krokant.

Filokoekjes met champignons & kikkererwten
500 g champignons of andere paddestoelen, grof gesneden
2 tenen look, geperst
olijfolie
handvol salie, fijngehakt
1 eetlepel rozemarijn, fijngehakt
handvol hazelnoten, grof gehakt
200 g kikkererwten, gekookt & gemixt
peper & zout
filodeeg

Fruit de champignons in olijfolie aan en voeg de look toe.  Kruid met peper, zout, rozemarijn en salie.  Doe het mengsel bij de gemixte kikkererwten en de hazelnoten.
Snijd lange repen van één derde pak filodeeg.  Leg een koffielepel van de vulling onderaan de reep filodeeg.  Flap er een driehoekje deeg overheen.  Vouw nu het pakketje telkens naar boven. 
Maak met je vinger het bovenste eindje van het filodeeg nat zodat het pakketje sluit.
Bak de driehoekjes krokant in een pan met olijfolie of in de oven op 190°c, in een ingeoliede ovenschaal, tot ze goudgeel worden.

Serveer bijvoorbeeld met een quinoa-salade, gewokte snijbiet en een tahinsausje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten