dinsdag 29 januari 2013

toveren met raz-el-hanout

Het 'Marokkaans rolletje'  is zo een hapje dat ik al meer dan 10 jaar maak.  Een krokante bijt met een gekruide vulling binnenin, beetje zoet en heel hartig, en heel simpel om te maken.   Grote recepties of familiefeesten met veel graaiende kinderhandjes erbij, iedereen vindt het altijd een succes.


Daarbij is dit zo een hapje dat ik 10 jaar geleden met gehakt maakte.  Ondertussen waaide er een nieuwe wind in mijn keuken en die bracht een nieuwe vulling voor het rolletje. 

 
Als basis kan je wortel, ui en selder in fijne brunoise snijden of je kan gepureerde aardappel & pompoen gebruiken (maak de puree zo droog mogelijk; dit kan je best doen door de pompoen te stomen).  Dan komt de raz-el-hanout de vulling opfleuren met zijn Marokkaanse smaak, en als tegenhanger gebruik je een beetje abrikozenconfituur of mangochutney. 

Voldoende olie op je bakplaat zorgt er voor dat je rolletjes krokant worden (én blijven, als je ze op voorhand maakt).  Draai ze halverwege eventjes om.


Marokkaanse Filorolletjes                                                       voor ongeveer 20 rolletjes

1 groot pak filodeeg, in 4 geknipt, geeft 48 rechthoekige velletjes
olijfolie
1 teen look, 3 grote wortels, 1 ui, 2 stengels selder in kleine brunoise gesneden & gestoofd
OF 1 aangestoofde ui & 1 teen look met een puree van aardappel & pompoen (zie hierboven)
raz-el-hanout
gemberpoeder
zout & peper
eventueel chilivlokken
2 eetlepels abrikozenconfituur of mangochutney
fijngehakte peterselie

Welke groenten je ook gebruikt voor je vulling, zorg dat je eindresultaat droog is.  Wanneer je groentenmengeling te vochtig is, scheuren de rolletjes.

Kruid je mengeling met raz-el-hanout, gemberpoeder en zout en peper.  Proef en kruid naar je eigen smaak!  Voeg de abrikozenconfituur of de chutney toe, en laat die mee fruiten tot het vocht verdampt is. 

Leg de filovelletjes open.  Leg en lijntje vulling op het onderste deel (zie foto).  Flap de zijkanten erover en plooi de onderkant naar boven.  Rol het zo strak mogelijk op.  Sluit het rolletje door de uiteinden te bestrijken met wat water.
 
Leg de rolletjes op een ovenplaat die ruim met olijfolie is besmeerd.  Keer ze halverwege om en bak ze goudbruin op 200°C.  De duur hangt af van je oven, 5 à 15 minuten.



woensdag 23 januari 2013

de broodjes van pipi langkous


Ik ben dol op de sneeuw.  Op rode oortjes, sleepret, lange wandelingen in de kou en de gezelligheid binnen in huis.  Samen bakken met de kleine keukenprinses, het kookboek van pipi langkous in de aanslag en dan de zalige kaneelgeur in de keuken: voila, Zweedse kaneelbroodjes!


Je start met gewoon brooddeeg, of brooddeeg dat je pimpt met melk en een ei.  (We hadden nog een pak broodmix in huis, bedoeld voor een knutsel-regenachtige-kerstvakantie.)  Oprollen met boter en bruine suiker, in plakken snijden, naast elkaar op het bakblik leggen en bakken.  Heel simpel kinderspel.  En dan wachten aan de kachel tot het kaneelaroma er aan komt.


Zweedse Kaneelbroodjes   voor ongeveer 22 broodjes

1 pak broodmix (of 1 kg witte bloem & 40 g gist)
50 g plantaardige bakmargarine
2 eieren
5 dl sojamelk

Als je met verse gist werkt, meng je de gist met een beetje van de lauwe sojamelk; meng deze onder de bloem.  Voeg dan de overige ingrediënten toe.
Met de broodmix meng je de bloem , sojamelk en eieren tot een deeg.  Verdeel het deeg in 2 stukken en kneed elk stuk ongeveer 10 minuten.

Leg het deeg in een bebloemde kom en dek hem af met plastiekfolie.  Zet hem gedurende 1.00 op een warme plek en laat het deeg rijzen tot het dubbel zo groot is geworden.

Kneed het gerezen deeg nog eens door.  Rol de 2 stukken deeg elk uit tot een lap van ongeveer 35-25 cm.

120 g bruine suiker
1,5 eetlepel kaneel
100 g plantaardige bakmargarine, gesmolten

Besmeer het deeg met de gesmolten margarine en bestrooi die dan met de bruine suiker en de kaneel.  Rol het deeg op en snijd uit elke rol ongeveer 11 stukken.  Zet ze naast elkaar op een ingeboterde ovenschaal.
Dek de schaal met plasticfolie af en laat ze nog eens 45 minuten rijzen.

Bak de broodjes op 200°C ongeveer 30 minuten.  Eet ze warm of koud.

vrijdag 18 januari 2013

een warm kruikje en hete soep


Januari, dat betekent plannen maken voor de nieuwe kookworkshops. In plaats van door de keuken te vliegen zit ik stilletjes te tikken op de computer. In een oud huis met hoge plafonds en onverwarmde gangen is het dan niet altijd makkelijk om je warm te houden.


Kruikjes en kersenpitjes in de rug, maar vooral een lekker heet soepje op tijd en stond. Voor broodaddicten klinkt het misschien vreemd, maar ik vind het zelfs heerlijk om hiermee te ontbijten.  Klaar om  het ijs buiten te trotseren!



Preisoep met curry en groene linzen

1 ui
2 tenen look, geperst
1 prei, groen én wit fijn gesneden
2 stengels groene selder, mét groene blaadjes, fijngesneden
100 g savooikool, fijngehakt
2 koffielepels mild currypoeder
handvol gekookte groene of bruine linzen
groentenbouillon
peper van de molen
sesamolie

Stoof de groentjes in de sesamolie glazig.  Houd de helft van het seldergroen opzij.  Voeg dan zoveel bouillon toe tot je dikke soep krijgt.  Kook de soep tot de groentjes beetgaar zijn.

Als je geen verse bouillon gebruikt maar bouillonpasta, voeg die dan toe wanneer de soep gaar is.  Het is beter om je groentjes zonder zout (de bouillon dus) te koken, dan geven ze meer smaak af aan het kookwater.

Voeg dan de linzen en het seldergroen toe en kruid met verse peper.


maandag 7 januari 2013

crème van wortel met kokos & gember



Bye bye driekoningen, dag kerstboom, welkom schoolkindertjes & brooddozen!

Dat is altijd weer wennen, na een schoolvakantie. Maar hoogstwaarschijnlijk zijn binnenkort nog de laatste nieuwjaarsbrieven of nieuwjaarsborrels in aantocht, gepaard met lekkere hapjes.

Dit is de laatste maanden een favoriet bij de foodlovers: wortelcrème met kokos, gember en een sesamsalsa er bovenop. Makkelijk voor te bereiden, ziet er kleurrijk uit en zoals gezegd, iedereen vindt het heerlijk.



Crème van worteltjes met kokos & gember en salsa van sesamzaadjes & lenteui
300 g wortelen, schoongemaakt & in stukjes gesneden
eventueel theelepeltje thaise rodecurrypasta
2 eetlepel santen (gedroogde kokospasta), of je kan dit vervangen door wat kokosmelk
1 eetlepel geraspte gember
2 eetlepels olijfolie
peper & zout
4 eetlepels geroosterde sesamzaadjes (wit & zwart)
3 lenteuitjes, in ringetjes gesneden
1 eetlepel zoete chilisaus
eetlepel sojasaus
1 eetlepel rijstazijn
1 koffielepel sesamolie

Kook de wortels gaar in gezouten water. Giet ze af, maar bewaar het kookvocht.
Pureer de hete wortels glad met de rodecurrypasta, de santen, olijfolie en zout & peper. Voeg een klein beetje kookvocht toe tot je een dikke mousse hebt.  Verdeel de mousse in glaasjes en laat afkoelen.
Serveer met een slaatje van lentuitjes, sesamzaad, zoete chillisaus, sojasaus, rijstazijn, olijfolie.