dinsdag 29 januari 2013

toveren met raz-el-hanout

Het 'Marokkaans rolletje'  is zo een hapje dat ik al meer dan 10 jaar maak.  Een krokante bijt met een gekruide vulling binnenin, beetje zoet en heel hartig, en heel simpel om te maken.   Grote recepties of familiefeesten met veel graaiende kinderhandjes erbij, iedereen vindt het altijd een succes.


Daarbij is dit zo een hapje dat ik 10 jaar geleden met gehakt maakte.  Ondertussen waaide er een nieuwe wind in mijn keuken en die bracht een nieuwe vulling voor het rolletje. 

 
Als basis kan je wortel, ui en selder in fijne brunoise snijden of je kan gepureerde aardappel & pompoen gebruiken (maak de puree zo droog mogelijk; dit kan je best doen door de pompoen te stomen).  Dan komt de raz-el-hanout de vulling opfleuren met zijn Marokkaanse smaak, en als tegenhanger gebruik je een beetje abrikozenconfituur of mangochutney. 

Voldoende olie op je bakplaat zorgt er voor dat je rolletjes krokant worden (én blijven, als je ze op voorhand maakt).  Draai ze halverwege eventjes om.


Marokkaanse Filorolletjes                                                       voor ongeveer 20 rolletjes

1 groot pak filodeeg, in 4 geknipt, geeft 48 rechthoekige velletjes
olijfolie
1 teen look, 3 grote wortels, 1 ui, 2 stengels selder in kleine brunoise gesneden & gestoofd
OF 1 aangestoofde ui & 1 teen look met een puree van aardappel & pompoen (zie hierboven)
raz-el-hanout
gemberpoeder
zout & peper
eventueel chilivlokken
2 eetlepels abrikozenconfituur of mangochutney
fijngehakte peterselie

Welke groenten je ook gebruikt voor je vulling, zorg dat je eindresultaat droog is.  Wanneer je groentenmengeling te vochtig is, scheuren de rolletjes.

Kruid je mengeling met raz-el-hanout, gemberpoeder en zout en peper.  Proef en kruid naar je eigen smaak!  Voeg de abrikozenconfituur of de chutney toe, en laat die mee fruiten tot het vocht verdampt is. 

Leg de filovelletjes open.  Leg en lijntje vulling op het onderste deel (zie foto).  Flap de zijkanten erover en plooi de onderkant naar boven.  Rol het zo strak mogelijk op.  Sluit het rolletje door de uiteinden te bestrijken met wat water.
 
Leg de rolletjes op een ovenplaat die ruim met olijfolie is besmeerd.  Keer ze halverwege om en bak ze goudbruin op 200°C.  De duur hangt af van je oven, 5 à 15 minuten.Geen opmerkingen:

Een reactie posten