woensdag 23 januari 2013

de broodjes van pipi langkous


Ik ben dol op de sneeuw.  Op rode oortjes, sleepret, lange wandelingen in de kou en de gezelligheid binnen in huis.  Samen bakken met de kleine keukenprinses, het kookboek van pipi langkous in de aanslag en dan de zalige kaneelgeur in de keuken: voila, Zweedse kaneelbroodjes!


Je start met gewoon brooddeeg, of brooddeeg dat je pimpt met melk en een ei.  (We hadden nog een pak broodmix in huis, bedoeld voor een knutsel-regenachtige-kerstvakantie.)  Oprollen met boter en bruine suiker, in plakken snijden, naast elkaar op het bakblik leggen en bakken.  Heel simpel kinderspel.  En dan wachten aan de kachel tot het kaneelaroma er aan komt.


Zweedse Kaneelbroodjes   voor ongeveer 22 broodjes

1 pak broodmix (of 1 kg witte bloem & 40 g gist)
50 g plantaardige bakmargarine
2 eieren
5 dl sojamelk

Als je met verse gist werkt, meng je de gist met een beetje van de lauwe sojamelk; meng deze onder de bloem.  Voeg dan de overige ingrediënten toe.
Met de broodmix meng je de bloem , sojamelk en eieren tot een deeg.  Verdeel het deeg in 2 stukken en kneed elk stuk ongeveer 10 minuten.

Leg het deeg in een bebloemde kom en dek hem af met plastiekfolie.  Zet hem gedurende 1.00 op een warme plek en laat het deeg rijzen tot het dubbel zo groot is geworden.

Kneed het gerezen deeg nog eens door.  Rol de 2 stukken deeg elk uit tot een lap van ongeveer 35-25 cm.

120 g bruine suiker
1,5 eetlepel kaneel
100 g plantaardige bakmargarine, gesmolten

Besmeer het deeg met de gesmolten margarine en bestrooi die dan met de bruine suiker en de kaneel.  Rol het deeg op en snijd uit elke rol ongeveer 11 stukken.  Zet ze naast elkaar op een ingeboterde ovenschaal.
Dek de schaal met plasticfolie af en laat ze nog eens 45 minuten rijzen.

Bak de broodjes op 200°C ongeveer 30 minuten.  Eet ze warm of koud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten