vrijdag 22 februari 2013

zal ik je verleiden met pompoen?

40 dagen zonder vlees, dat is een heel goed begin!  Maar ik weet, voor velen is het een strijd.  Vind je dat moeilijk, zo in de supermarkt beslissen wat er in dat karretje moet?  Wel,  ik zal wat inspiratie bieden die zieltjes kan winnen.  Wat heb ik iedere week op het menu tijdens de winter: pompoen! pompoen! pompoen!


En wel deze butternutpompoen.  Heerlijk vol en zoet van smaak.  Altijd een voltreffer in een soep met gember, in filorolletjes, geroosterd in de oven, in blini of pannenkoekjes.  En dan is er nog tempura van pompoen, lekker krokant en verzadigend.


Vegetarisch is een 'bibberwoord', ik zal het niet gauw in de mond nemen.  Je dierbaren die graag een stukje vlees eten moet je niet gaan sarren en tarten met tofu, bonen of seitan.  Je moet hen verleiden!
Een feestelijk uitziend bordje met bijvoorbeeld knapperige tempura, blini van aardpeer, peterselie-olie en wok van champignon & lente-ui.  Bekoren dus! 

Tempura van pompoen, blini van aardpeer, peterselie-olie en wok van champignon & lente-ui
4 personen

4 parten pompoen, ongeveer 1 cm dik
100 g zelfrijzende bloem
1 koffielepel maïzena
ijskoud spuitwater

Maak een dik beslag van de bloem, maïzena en het spuitwater.  Het moet de dikte van yoghurt hebben, en het mag nog wat klonterig zijn.  Dit geeft een krokant resultaat.  Wentel de pompoen door het beslag en frituur op 190°C goudbruin.  Laat uitlekken, bestrooi met zout en serveer direct.

500 g champignons, in kwarten gesneden
1 bosje lente-uitjes, grof versneden
1 teen look, geperst
wokolie

Wok de champignons in de hete wokolie.  Voeg daarna de lente-uitjes en look toe en wok nog even mee.

500 g aardpeer, geschild
2 eetlepels bloem
1 ei
kruidenzout
peper

Kook de aardpeer gaar en mix hem glad met de bovenstaande ingrediënten.  Bak eetlepels van het beslag in hete olie, aan beide kanten.

bosje peterselie
1 koffielepel mosterd
scheutje sherryazijn
olijfolie
scheutje water
peper & zout

Mix de bovenstaande ingrediënten voor de peterselie-olie fijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten