zaterdag 30 juni 2018

lekker lezen

Kookboeken, de ideale vakantielectuur.  Voor mij zijn kookboeken eerder leesvoer en inspiratiebronnen dan een hulpmiddel aan het fornuis.  Onlangs had ik voor deze gading een fijn ding in huis uit de bieb.  Een dikke kanjer om mee in de zetel te kruipen en te gniffelen bij de kookverhalen van Mari Maris.


Grinniken om haar columns over rommelige keukenlades.  Haar vrolijke gemopper over de buurvrouw die te lang komt koffie drinken of een epistel over de deur van de ijskast die iemand te lang open laat staan.  Het reilen en zeilen aan haar keukentafel of in haar wilde groentetuin op het Franse platteland brengen je al vanzelf een beetje in vakantiestemming.

Iedere dag van het jaar schreef ze een stukje en geeft ze het recept van de maaltijd van die dag.  Gerechtjes met zelfgeplukte seizoensgroenten, no nonsense kokerijen met wat er is achtergebleven in de ijskast of snel wat bij elkaar haspelen voor jezelf, alles overgoten met wat Frans zwier.  Ze doet dit met veel joie de vivre maar ook vanuit veel ervaring en keukenkennis.  Je vindt er geen prentjes of foto's, de schrijfsels zijn recht voor de raap met een Nederlandse kwinkslag.

En ze houdt net als ik van polenta en tambouilles!  Een tambouille is haar benaming voor gepureerde sausjes, spreads, allerhande pesto's en smeersels. In mijn keuken ben ik ook fan van allerlei pureetjes.  Inzetbaar als dip, broodsmeersels, basis voor soepen of sauzen, of ideaal als een bijgerechtje wanneer je veggie tafelt.  Niet  alleen met groene kruiden, maar denk ook eens aan geroosterde groenten als basis.


Dit gezegd zijnde, vertel ik u ook wat we gisteren aten.  Polenta met een tambouille uit de oven.  Laat het u smaken en stort u dan in het vakantieleven!
Polenta met crème van geroosterde groenten                                                 voor 4 à 6 personen

1 paprika’s, schoongemaakt, in groffe stukken gesneden
1/2 courgette, in groffe stukken gesneden
1/2 aubergine, in groffe stukken
2 tenen look, gepeld, in hun geheel
1 ui, gepeld, grof gesneden
1/1 tomaat, grof gesneden
grof zeezout
olijfolie


Doe alles in een ovenschaal en rooster de groenten ongeveer 40 minuten. Mix alles glad.


polenta

200 g polenta
6,5 dl groentenbouillon
1 takje rozemarijn, fijngehakt

1 tak salie, blaadjes fijngehakt
1 keine courgette, brunoise
1 teen look, geperst
1 sjalot, gensnipperd
2 bolletjes mozarella (of gemalen mozarella)Stoof de courgette met look in olijfolie.
Breng de bouiloon aan de kook. Voeg de polenta en rozemarijn toe, roer al kokend een minuut tot alles stolt. Neem van het vuur, voeg de sjalot en de courgette toe. Doe het mengsel in een ingevette ovenschaal en smeer glad. Verdeel de groentensaus er over en de plakjes mozarella. Kruid met gemengde peper en zout van de molen bovenop.
- Zet de schaal 25 minuten in de oven op 190°C.  Serveer met een frisse salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten