woensdag 5 december 2012

wortels voor het paard van sinterklaasWortels heb je altijd in huis, toch? Voor een langskomend sinterklaaspaard of een lekkere verwarmende soep. Wie nu denkt dat een wortelsoep saai is, vergist zich. Als je de wortels eerst roostert in de oven met een scheut olijfolie en grof zeezout, krijg je een soep met een diepe volle smaak.

Datzelfde geldt voor alle winterknollen: rode bietjes, aardpeer, knolselder, pompoen, ... Ze krijgen allemaal die intense smaak als je ze roostert. Eventueel met wat extra look of kruiden zoals rozemarijn of tijm. Je kan ze recht uit de oven serveren, of je kan ze opfrissen door ze met balsamicoazijn te besprenkelen.

Worteltjessoep met pistachecrème                                                                       voor 1,6 liter soep

1 kg wortels, schoongemaakt en in plakken gesneden
2 stengels selder, grof gesneden
1 ui, grof gesneden
3 tenen look, gepeld, in hun geheel
olijfolie
grof zeezout
1,3 licht gezouten groentenbouillon

Doe de bovenstaande ingrediënten in een braadslede en besprenkel met olijlolie en grof zeezout. Zorg er voor dat de groenten niet op elkaar liggen.  Zet ze in de oven gedurenden 40 à 50 minuten op 190°C, tot de worteltjes zacht zijn.

Breng 1,3 liter lichte bouillon (pas op met zout!) aan de kook en voeg dan de ingrediënten van de ovenschaal toe, ook de olie.   Laat alles nog 10 minuten doorkoken en mix de soep heel glad.  Vind je ze te dik, dan voeg je wat bouillon of water toe.

60 g pistachenoten
sap van een kleine halve citroen
scheutje olijfolie
zout & peper
handvol peterselie

Mix de bovenstaande ingrediënten voor de pistachecrème glad. Serveer de crème in de soep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten