donderdag 29 november 2012

een wilde ovenschotel zonder wild



Ik had het deze week over gepofte kastanjes.  Niet alleen lekker bij het kampvuur, maar ze combineren zo heerlijk bij andere herfstsmaken.  We dompelen ons nog eens à volonté in de herfstgroenten.  Aardpeer, bospaddestoelen, pastinaak, ik krijg er geen genoeg van.

Het is natuurlijk gezellig om de kastanjes te poffen, maar het is wel een tijdrovend karwijtje... Gelukkig kan je voorgekookte kastanjes vacuumverpakt kopen, dat scheelt alweer wat in je keukenorganisatie.

Al die aardse smaken vragen wel om een frisse toets, die wordt er ingeblazen door de kappertjes.  Ook de zoetzure prei en de peterselieolie geven het gerecht een beetje zuur als tegengewicht.


De polenta is een souvenir uit een Italiaans kruidenierswinkeltje, gekocht tijdens de zomervakantie.  Hij is gemengd met gemalen eekhoorntjesbrood, een ideale compagnon dus voor de ovenschotel.  Je kan hem gewoon in bouillon koken en als puree serveren, maar ik vind het lekker als je hem laat afkoelen en dan even krokant bakt in olijfolie.  Voilà, dat is koken in de herfst en tegelijkertijd nog wat mijmeren over de voorbije zomervakantie...

Geroosterde aardpeer & kastanjes & bospaddestoelen met gebakken polenta, zoetzure prei,  saus van pastinaak en champignons en peterselieolie

voor 6 personen

ovenschotel
150 g groene (of bruine) linzen
2 takjes bonenkruid
aardpeer
125 g (vacuumverpakte) voorgekookte of gepofte kastanjes
250 g bospaddestoelen, schoongeborsteld
handvol amandelen, geroosterd in een droge pan & grof gehakt
2 eetlepels kappertjes
4 lenteuitjes, wit én groene deel in schuine ringetjes gesneden
olie van geroosterde look
grof zeezout & peper van de molen

Week de linzen enkele uren in koud water.  Kook ze daarna met bonenkruid zacht; schuim ze af en toe af.  Giet de linzen af en laat ze eventjes drogen.

Leg de ongepelde tenen look en de rozemarijn in een schaaltje, bedekt met olijfolie en afgedekt in de oven tot de teentjes zacht zijn (25 min.). Duw het lookvlees uit de pel en pureer ze met de olijfolie. Kruid met peper en zout.

Als je verse kastanjes gebruikt, maak een kruisje in de pel en pof ze in de oven op 200°C, tot ze springen.  Pel ze en snijd ze in 2.

Schil de aardperen en snijd ze in blokjes.  Leg ze op een grote ovenschaal en kruid met grof zeezout.  Hussel er wat lookolie overheen en rooster de aardpeer ongeveer 20 minuten tot ze beetgaar zijn, in de oven op 180°C.

Doe er dan de kastanjes, bospaddestoelen, amandelen, kappertjes en lenteuitjes bij en laat alles samen
nog 10 minuten roosteren.  Kruid dan met peper en serveer met de polenta, de saus, de peterselieolie en de zoetzure prei.

polenta met eekhoorntjesbrood
150 g polenta met gemalen eekhoorntjesbrood
bouillon volgens de aanwijzing op de verpakking

Breng de bouillon aan de kook.  Voeg de polenta beetje per beetje al roerend toe.  Kook hem ongeveer 20  minuten tot hij zich losmaakt van de wand van je kookpot.  Stort de gekookte polenta in een ingeoliede cakevorm en laat hem afkoelen.
Snijd dikke plakken van de polenta en bak ze krokant in olijfolie.

saus van pastinaak & champignons
1 sjalot, gesnipperd
1 kleine pastinaak, geschild & grof gesneden
50 g champignons, schoongemaakt & gehalveerd
1 theelepel garam masala
2 dl groentenbouillon
 
Stoof de sjalot in olijfolie aan.  Voeg de pastinaak en champignons toe en laat even meestoven.  Kruid met de garam masala en voeg de bouillon toe.  Kook onder een deksel tot de pastinaak gaar is en mix het sausje fijn.  Kruid met peper (en eventueel zout).
 
zoetzure prei
1 x groen van prei, in dunne juliënne gesneden
20 g suiker
0.5 dl wittewijnazijn
1 theelepel jeneverbessen, in de vijzel gemalen
 
Doe de bovenstaande ingrediënten in een kookpotje en breng gedurende 5 minuten aan de kook. Laat afkoelen.

peterselieolie
1 bosje peterselie
beetje water
1 eetlepel lichte miso
2 eetlepels zonnebloempitolie

Mix de bovenstaande ingrediënten glad; proef!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten