donderdag 8 november 2012

Rode bietjes


Ze zien er indrukwekkender uit dan ze zijn.... Mijn eerste oogst rode bietjes, ze zijn amper 5 centimeter groot.... Gelukkig kan je ook het loof verwerken zoals je spinazie gebruikt.  Nog meer geluk heb ik met de weelderige groententuin van mijn lieve schoonzus, waaruit we deze bonkige exemplaren kregen:


Tijd voor een verwarmende herfstovenschotel.  En we zullen in één klap die keukenvoorraad eens wat opruimen.  Rode quinoa, het zusje van de witte variant, is zelfs nog gezonder dan die tweede.  Deze 'indianenrijst' barst van de mineralen, vitaminen en andere voedingsstoffen.


De rode bietjes gaan grof gesneden en geschild in de ovenschotel met zoete aardappel.  Zorg dat je wat tijd hebt voor die rode rakkers, het duurt wel minstens een uur voor ze zacht zijn.  Ondertussen kook je de quinoa zoals je rijst kookt en maak je een frisse 'crème' die de diepe aardesmaken van de rode biet wat in balans brengen.


Terwijl de oven zijn werk doet, zou je de overige rode bieten kunnen roosteren in de schil.  Je doet ze met een beetje olijfolie ongeschild in een ovenschaal; gaar ze op 190°c tot je met een aardappelmesje voelt dat ze zacht zijn.  Laat ze wat afkoelen en pel de bietjes.  Snijd ze in dunne plakjes en schenk er een pittige dressing over.  Zelf de grootste bietjeshaters kan je hier mee bekeren!


Warme salade van geroosterde rode biet, zoete aardappel en rode quinoa
met tofucrème

rode biet
4 rode bieten, geschild & grof versneden
2 zoete aardappel, geschild & grof versneden
3 rode uien, in 4 partjes gesneden
handvol salie
olijfolie
grof zeezout
1 kop rode quinoa
2 koppen groentenbouillon
80 g walnoten, grof gehakt

Doe de rode biet met de zoete aardappel, de salie en de rode ui in een ovenschaal.  Besprenkel met olijfolie en grof zeezout en meng alles door elkaar.  Zet gedurende 1.15 uur of tot de rode biet zacht is, in de oven op 190°C; roer geregeld om.

Kook de quinoa gaar in de groentenbouillon, in ongeveer 13 minuten.

dressing
0,5 dl rodewijnazijn
1 dl olijfolie
1 theelepel gemalen komijn
1 koffielepel mosterd
peper

Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar.
Wanneer de rode biet zacht is, meng je de quinoa, de walnoten en de dressing onder de groenten.

tofucrème
300 g tofu
scheutje olijfolie
3 eetlepels ciderazijn
1 teen look
half bosje peterselie
1 koffielepel honing
kruidenzout
2 lentetuitjes, fijngehakt

Blancheer de tofu enkele minuten en laat hem uitlekken.  Mix hem glad met de bovenstaande ingrediënten.  Serveer de crème samen met de rodebietsalade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten